Menu

Kobylie mlieko ako znovuobjavená superpotravina

Kobylie mlieko ako znovuobjavená superpotravina

Ak ste ešte nepočuli o kobylom mlieku, tu je niečo málo z histórie:

  • v Číne bolo kobylie mlieko považované za liek už pred 3000 rokmi. V dynastii Ming čínski cisári prezývali kobylie mlieko ako božský nektár a chovali veľké stáda kobýl výlučne pre ich mlieko,
  • v Egypte sa kráľovná Kleopatra pravidelne kúpala v kobylom mlieku,
  • v Mongolsku za vlády Džingischána sa bežne pilo fermentované kobylie mlieko a už benátsky obchodník Marco Polo spomína vo svojich správach, že hordy Džingischána radi pili práve kobylie mlieko,
  • rakúska cisárovná Sissi vypila každý deň pohár čerstvého kobylieho mlieka,
  • jeho liečivé účinky opísali aj Hildegarda von Bingen či Paracelsus,
  • v Rusku skúmali vedci kobylie mlieko pri liečbe tuberkulózy a v roku 1858 otvorili prvé sanatórium pre kobylie mlieko. Do roku 1913 tu bolo 68 sanatórií a do roku 2000 chovali štátne družstvá na produkciu mlieka štvrť milióna kobýl. Ruský spisovateľ Lev Tolstoj básnil o kobylom mlieku takto: „Kobylie mlieko regeneruje moje telo a pozdvihuje môjho ducha."

Našťastie - účinok kobylieho mlieka medzitým objavila aj západná medicína, napríklad v nemeckom Graal-Müritz klinika REHA používa špeciálne pitné kúry s kobylím mliekom.

Kobylie mlieko je zo všetkých druhov živočíšnych mliek svojou štruktúrou najviac podobné materskému mlieku. Vysokokvalitné esenciálne bielkoviny, nenasýtené mastné kyseliny a cenné aktívne zložky posilňujú prirodzenú obranyschopnosť organizmu a zabezpečujú pohodu pri žalúdočných a črevných problémoch. Kobylie mlieko je nízkotučné, takzvané albumín-globulínové mlieko, hovorí sa mu aj bifidové mlieko. Obsahuje rastové látky a impulzy pre baktériu bifidum, ktorá je tak cenená pre naše črevá. Tým sa udržiava zdravá črevná flóra, zlepšuje sa funkcia pečene a pankreasu, prípadne sa rýchlejšie regeneruje organizmu v prípade choroby.

foto2

Kobylie mlieko vo svojej prirodzenej forme je jednou z najhodnotnejších potravín, ktoré môže zdravotne uvažujúci človek využiť. Obsahuje vyše 40 základných živín a cenných látok vrátane vitamínov ako A, C, B1, B2, B12 a E. Kobylie mlieko dodáva organizmu aj stopové prvky fosfor, meď, mangán, železo a vysoký podiel vitamínu C. Ďalej toto mlieko obsahuje ľahko stráviteľnú laktózu, vysokokvalitné bielkoviny a kyselinu citrónovú chrániacu bunky. Tým sa preukázateľne posilňuje vlastný obranný systém tela. Obsahuje taktiež aj acetylcholín - neurotransmiter, ktorý má preukázateľný vplyv na vegetatívny nervový systém.

Kobylie mlieko sa považuje za prírodné antibiotikum, ktoré ľudia obzvlášť dobre znášajú. Imunoglobulíny (protilátky) obsiahnuté v mlieku sú identické s ľudskými a navyše sú vysoko koncentrované.

Odporúčané oblasti použitia:

  • jeho zložky priaznivo pôsobia predovšetkým na srdcový sval, svalové tkanivo, sliznicu žalúdka a čriev, centrálny nervový systém a žľazy produkujúce hormóny,
  • kožné ochorenia, najmä akné, neurodermatitída, psoriáza, ekzémy...,
  • ochorenia gastrointestinálneho traktu (hnačka, zápcha, ulcerózna kolitída, crohnova choroba),
  • ochorenia pečene,
  • dyslipidémia,
  • pľúcne ochorenia,
  • preventívne pre každého na udržanie zdravia.

foto3

Zložením sa kobylie mlieko najviac podobá ľudskému materskému mlieku, chutí sladko. V porovnaní s kravským mliekom má kobylie mlieko jemnejšiu, vodnatú chuť. Obsahuje oveľa menej kazeínu ako kravské mlieko, a preto je ľahšie stráviteľné. Obsah tuku v kobylom mlieku je veľmi nízky (väčšinou nenasýtené tuky). Ľudia s intoleranciou laktózy si však musia dávať pozor, pretože hoci má kobylie mlieko na rozdiel od kravského bielkoviny s krátkym reťazcom, existujú ľudia s intoleranciou laktózy, ktorí by mohli mať alergickú reakciu na kobylie mlieko. V tomto prípade by ste mali začať s malým množstvom a pomaly ho zvyšovať - ak nie sú žiadne príznaky, môžete ho konzumovať. 

V prípade laktózovej intolerancie odporúčame fermentované kobylie mlieko, ktoré sa pripravuje mliečnou fermentáciou, čo je proces, ktorý ničí laktózu v mlieku, premieňa ju na kyselinu mliečnu, etanol a oxid uhličitý. Vďaka tomu je toto mlieko prijateľné pre ľudí s neznášanlivosťou laktózy. Takto spracované kobylie mlieko je ďalej bohaté na fermenty, probiotiká, prebiotiká, stopové prvky, vitamíny A, B1, B2, B12, D, E, C a kyselinu mliečnu.

Pitie fermentovaného kobylieho mlieka má taktiež veľmi pozitívny vplyv na gastrointestinálny trakt, metabolizmus, kardiovaskulárny a nervový systém, obličky a všeobecne podporuje zvýšenie imunity. Fermentované kobylie mlieko udržuje optimálnu hladinu pH žalúdka, zabíja škodlivé baktérie a tiež zabraňuje množeniu niektorých vírusov.

 

Zloženie kobylieho mlieka
voda   90,10 %
sušina  9,90 %
tuk                                0,90 - 1,25 %
   
Spektrum mastných kyselín
   
nasýtený tuk 45,60 % 
mononenasýtené mastné kyseliny 28,90 % 
nenasýtené mastné kyseliny 9,40 % 
trojité nenasýtené mastné kyseliny 9,70 % 
   
celkový proteín 2,13 % 
albumín a globulín 0,74 % 
kazeín 1,40 % 
mliečny cukor 6,70 % 
popol 0,38 % 
   
Ďalšie komponenty  
minerály približne 0,31 % 
  Mg 0,008 % 
  P 0,06 % 
stopové prvky Fe 6,2 ppm 
  Mn 0,035 ppm 
  Co 13,4 ppm 
  Cu 0,24 ppm 
vitamíny A, E, C, B1, B2, B6, B12 

  

Súhrnne je možné konštatovať, že kobylie mlieko obsahuje antibakteriálne, protizápalové a imunitu aktivujúce zložky. Z rôznych dôvodov je možné mlieko bez váhania použiť aj vo výžive dojčiat. V antropozoficky zameraných ambulanciách sa kobylie mlieko podáva predčasne narodeným deťom sondou.

V Prírodnom raji ponúkame v prípade záujmu kobylie mlieko v demeter kvalite – v prášku alebo praktických kapsuliach a fermentované kobylie mlieko v kapsuliach. Za ochutnanie stoja aj čokolády s kobylím mliekom :-). 

Použité zdroje:
Maike Höffken: "Die heilende Kraft der Stutenmilch", 9. Auflage April 2002, ISBN 3-929052-07-5
Dr. Lutz Koch, Udo Lamek: Stutenmilch – die Wiederentdeckung eines alten Naturheilmittels, 1. Auflage 1997

Upozornenie: Tento článok obsahuje iba všeobecné informácie a nie je určený na samodiagnostiku alebo samoliečbu. Žiadna z tu napísaných informácií nenahrádza odbornú lekársku alebo terapeutickú radu, diagnostiku alebo liečbu. Všetky informácie slúžia len ako všeobecné vzdelávanie. Obsah článku taktiež nepredstavuje odporúčanie liečby alebo prírodného „lieku", odporúčame prekonzultovať Váš zdravotný stav s lekárom.

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Produkt bol vložený do košíku
Pokračovať v nákupe Objednať